Amarantus

Amarantus, czyli szarłat wyniosły, bywa nazywany zbożem XXI wieku. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, a jej nasiona pod względem zawartości najważniejszych składników odżywczych przewyższają większość zbóż; nawet pszenicę. Amarantus w sklepie Helfy we Wrocławiu.Szarłat nie zawiera glutenu, natomiast ma w sobie dużo skwalenu – lipidu opóźniającego procesy starzenia. Dodatkowo zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, wapń, magnez, błonnik oraz znaczną ilość witamin z grupy D oraz A, E, i C. Szarłat ma w składzie również antyoksydanty, które chronią przed wieloma chorobami i opóźniają procesy starzenia. Amarantus reguluje biosyntezę cholesterolu, zapobiegając chorobom układu krążenia. Jest idealnym surowcem na mąkę i kaszę nie zawierającym glutenu. Może być więc spożywany przez osoby chore na celiakię, a dzięki zawartości aminokwasów egzogennych jest rekomendowany wegetarianom. Oprócz tego, zalecany jest także osobom uprawiającym wyczynowo sport lub wykonującym ciężką pracę fizyczną – nie obciąża przewodu pokarmowego a ma wysoką wartość odżywczą i energetyczną. Ziarno amarantusa jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: składnik potraw gotowanych i duszonych oraz zapiekanek,  dodatek do ciast, podstawa placków zbożowo-warzywnych.

W sklepie Helfy we Wrocławiu jest dostępny (lub na zamówienie) Amarantus BIO 500 g marki Fresano.

Zobacz więcej.