Kajmak

Kajmak to słodka masa powstająca z gotowania mleka z cukrem aż do zgęstnienia. Kajmak.Masę tę następnie uciera się z masłem  lub śmietaną i żółtkiem. To przysmak charakterystyczny dla kuchni bałkańskiej i tureckiej. W Turcji jedzony jest na śniadanie, z wędlinami bądź miodem, a także używany jako nadzienie do naleśników. W Afganistanie z kolei kajmak podawany jest z przaśnym chlebem, qymak chai czyli specjalnie przyrządzonej zielonej herbacie, w której – wraz z sodą oczyszczoną i mlekiem – kajmak jest czymś na rodzaj powierzchni. Kajmak jest przepyszny i bardzo słodki. Idealnie nadaje się jako masa do deserów, krem do różnego rodzaju wyrobów spożywczych, np. wafli pischingerów, lodów.  Masa kajmakowa w kuchni polskiej wykorzystywana jest do mazurków, ciast kruchych i tortów, w początkowych etapie znalazła uznanie przede wszystkim w kuchni szlacheckiej, magnackiej i mieszczańskiej. Obecnie te rozróżnienia już nie obowiązują, a kajmak jest dostępny dla wszystkich, którzy mają na niego ochotę.

W sklepie Helfy we Wrocławiu kajmak marki Polder jest dostępny (lub na zamówienie) w kilku wersjach smakowych:

Kajmak dostępny w sklepie Helfy Wrocław.

  • tradycyjny 480g,
  • orzechowy 480g,
  • z solą morską 480g,
  • tradycyjny 18g – w małej pojemności, idealny jako jednorazowy dodatek do spożywanej przekąski.

Zobacz więcej.