Hummus

Hummus to pochodząca z Libanu i popularna zwłaszcza na Bilskim Wschodzie pasta Hummus.wytwarzana z gotowanych nasion ciecierzycy, pasty sezamowej – tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku z przyprawami. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. Obecnie rozpropagowana na całym świecie, głównie przez wegetarian i wegan. Nic dziwnego – hummus to pyszna, kremowa, sycąca i aromatyczna pasta. Ceniona zwłaszcza ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych: C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik pokarmowy Hummus w sklepie Helfy Wrocław.i kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Do niekwestionowanych zalet hummusu należą: zawartość białka o wysokiej wartości biologicznej i błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Można go jeść na śniadanie, obiad czy kolację, a podany z surowymi warzywami staje się zdrową przekąską. Świetnie smakuje jako zimna przekąska, spożywana z chlebem typu pita, który można zastąpić macą, bagietką lub krakersami. Hummus można jeść z sałatkami, pastami, kiszonymi warzywami, pieczonymi bakłażanami, falafelem, a nawet kebabem. Także na ciepło. Bez obaw mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej, diabetycy i dzieci.

W sklepie Helfy we Wrocławiu jest dostępny (lub na zamówienie) Hummus naturalny 160g marki Primavika.

Zobacz więcej.