Agar – naturalna żelatyna

Agar jest naturalną substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z krasnorostów (Rhodophyta). Glony te wydobywane są u wybrzeży Japonii. Jest całkowicie bezwonny i bezsmakowy.  Jednocześnie zawiera pokłady błonnika, tłuszczy Omega-3, kwasu foliowego oraz witamin K, E i B6. Jest wygodnym w stosowaniu zamiennikiem żelatyny Agar agar w sklepie Helfy Wrocław.dedykowanym weganom i wegetarianom. Dzięki agarowi nie muszą oni rezygnować z jedzenia galaretek i deserów wymagających tężenia. Każdy może przy jego zastosowaniu przyrządzić pyszne desery i to w łatwiejszy sposób niż przy użyciu żelatyny. Agar rozpuszcza się w bowiem temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że przygotowany z jego użyciem deser rozpuści się w temperaturze pokojowej. Idealnie sprawdzi się do ptasiego mleczka, galaretek i dżemów. Wystarczy już 2 g proszku by przyrządzić galaretkę. Najlepiej metodą prób i błędów odmierzać ile go potrzebujemy, by osiągnąć pożądaną  konsystencję. Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie na wegańską alternatywę wobec tradycyjnych substancji żelujących.

Agar Agar dostępny (lub na zamówienie) w sklepie Helfy we Wrocławiu:

  • naturalna żelatyna z alg 100g BIO marki NatVita,
  • naturalna żelatyna 50g marki Radix-Bis
  • płatki 30g marki Country Life.

Zobacz więcej.