Słodycze

Słodycze to gotowe produkty spożywcze o słodkim smaku, zwykle o stałej konsystencji, spożywane jako przekąska między posiłkami, w ciągu dnia. Słodycze.Produkowane są z cukru z dodatkiem mleka, kakao, wiórków kokosowych, bakalii, owoców. Słodyczami można określić zarówno: czekoladę, ciastka, wafle, batony, galaretki, żelki, cukierki, jak i dżemy, kremy czekoladowe, drożdżówki. Chęć spożywania słodyczy pojawia się, gdy spada poziom cukru we krwi, stajemy się senni, mamy chandrę. Dzieje się tak głównie dlatego, że słodycze zawierające dużą zawartość węglowodanów przyczyniają się do wytwarzania serotoniny. Substancja ta zmniejsza apetyt i poprawia humor.

Jako, że słodycze nie są w 100% zdrowym posiłkiem, warto zwrócić szczególną uwagę na to, jakie wybieramy. Warto ze swojego jadłospisu wyeliminować słodycze pełne nasyconych kwasów tłuszczowych trans, skupić się zaś na poszukiwaniu takich, które dostarczą wartości odżywczych naszemu organizmowi. Najzdrowszymi propozycjami będą: gorzka czekolada, bakalie, suszone owoce.

W sklepie Helfy we Wrocławiu dostępne są ekologiczne słodycze o dużej wartości odżywczej m.in.:

  • karmelki z nasionami konopi 75g,
  • smakowe lizaki BIO bez cukru i bez glutenu,
  • czekolada deserowa Ekwador 80% z ksylitolem,
  • indyjskie słodycze Soan Papdi Mopleyey 500g,
  • czekolada 70% kokos i truskawka 100g.

Zobacz więcej.