Olej rydzowy, pozyskuje się z lnicznika siewnego tj. lnianki – rośliny z rodziny kapustowatych. Przez długie lata zapomnienia w kulinariach obecnie wraca z hukiem na stoły i do kuchni. I bardzo dobrze się składa, bowiem olej rydzowy aż w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są korzystne dla zdrowia. Dzięki temu może skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu i zapobiegać chorobom serca i układu krążenia. Olej ten można pochwalić również za wysoką zawartość przeciwutleniaczy (np. witaminy E). Jego spożywanie pozytywnie wpływa na wygląd skóry, może być też nakładany na nią zewnętrznie. Ze względu na swoje właściwości bywa często zaliczany do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz tego, że jest odżywczy, wywiera jeszcze fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Przyczynia się do zwiększenia odporności, ma właściwości przeciwzapalne. W kuchni idealnie sprawdzi się jako zdrowa baza do marynat, okrasa do kasz, makaronów i ziemniaków, dodatek do zup, dodatek do sałatek. Ma charakterystyczny, lekko cebulowo-orzechowy smak; najlepiej dodawać go do potraw z cebulą, czosnkiem i orzechami. W kosmetyce naturalnej bywa stosowany jako składnik kremów, mydła, maści.