Mleko ryżowe

Mleko ryżowe to smaczny i pożywny napój na bazie zboża, tj. ryżu brązowego. W wersjach przygotowywanych w domowych warunkach często słodzone cukrem lub syropem z agawy. Mleko ryżowe jest bogate w wartości odżywcze i wyróżnia się niepowtarzalnym, lekko słodkim smakiem. W porównaniu z mlekiem krowim, zawiera więcej węglowodanów, ale znacznie mniej wapnia i białka, a cholesterolu, glutenu oraz laktozy – w ogóle. Dzięki temu mogą korzystać z jego walorów osoby cierpiące na nietolerancję wspomnianych związków.

Mleko ryżowe.Mleko ryżowe może być używane w przepisach jako alternatywa dla tradycyjnego, krowiego mleka. Jest ono hypoalergiczne, polecane dla osób z alergią na laktozę, kobietom w ciąży oraz dzieciom; nadaje się nawet dla starszych niemowląt – najczęściej powyżej 6 miesiąca życia. Nie powinno być jednak traktowane jako zastępnik mleka kobiecego lub mleka modyfikowanego. Doskonałe do musli, koktajli, kaw. Idealne dla osoby z nietolerancją laktozy, a także weganie i alergicy.

W ofercie sklepu Helfy we Wrocławiu znajduje się mleko ryżowe z wapniem BIO 1l marki Naturgreen:

Mleko ryżowe w sklepie Helfy we Wrocławiu.

Dostępne w sklepie mleko ryżowe z wapniem BIO 1l zostało wzbogacone wapniem, który stanowi podstawowy element budulcowy niezbędny do rozwoju i wzrostu organizmu. Produkt w 100% roślinny – doskonały w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Zobacz więcej.