Mleko migdałowe

Mleko migdałowe  to napój z orzechów migdałowych. Stanowi udaną alternatywę dla mleka zwierzęcego w odżywczych koktajlach mlecznych. Mleko migdałowe jest dość tłuste, jednak wyjątkowo doceniane ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędny Omega-3. Mleko migdałowe.Zawiera dużo białka, minerałów (w tym dobrze przyswajalnego wapnia) i witamin (B, E, B2) oraz błonnik. Nie zawiera zaś kazeiny –  ciężkostrawnego białka występującego w mleku krowim. Idealnie nadaje się dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, gdyż szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera tylko 30 kalorii. Mleko to ma lekko orzechowy posmak. Ma mniej cukru oraz węglowodanów niż tradycyjne mleko. Jak inne mleka roślinne działa alkalizująco i jest biologicznie łatwo przyswajalne. Może być stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę, nie powinno jednak być spożywane przez osoby uczulone na orzechy. Organiczne mleko migdałowe to zdrowy, orzeźwiający napój odpowiedni do spożywania o każdej porze dnia, na gorąco lub na zimno. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do kawy lub herbaty. Może być wykorzystane jako składnik sosów, ciast, naleśników, deserów i koktajli.

W ofercie sklepu Helfy we Wrocławiu znajduje się mleko migdałowe BIO 1l marki Ecomil:

Mleko migdałowe w sklepie Helfy Wrocław.

Zobacz więcej.