Kakao: ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. To bogate źródło magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu oraz cynku. Dzięki zawartości tych mikroelementów świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację. Jego spożywanie jest więc polecane uczniom, studentom, osobom przemęczonym. Regularne spożywanie naturalnego kakao stanowi skuteczna broń w walce z objawami stresu.
Chroni ono serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność oraz pomaga budować mocne kości. Duże nasycenie żelazem wspomaga walkę z niedokrwistością. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, chroni organizm przed stanem zaburzenia równowagi między utleniaczami a przeciwutleniaczami (tzw. stres oksydacyjny). Kolejna właściwość to działanie na zasadzie afrodyzjaku.
Kakao dostępne (lub na zamówienie) w sklepie Helfy we Wrocławiu:
- naturalne BIO 200g,
- instant BIO 400g,
- mielone 200g BIO,
- ekologiczneraw 150g,
- w proszku bio 125g,
- ekologiczne ziarno raw 100g.