Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe to suszone, nieaktywne drożdże, które wyglądem przypominają bułkę tartą. Mają drobną strukturę i jasnozłoty kolor oraz charakterystyczny zapach. To uniwersalna przyprawa wzbogacająca potrawy o smak umami – jeden z pięciu smaków odczuwanych przez człowieka. Szczególnie przydatna dla wegan i wegetarian oraz osoby nietolerujące laktozy. Płatki drożdżowe zawierają bardzo dużo białka, cynku oraz witamin z grupy B. Dodatkowo, są bogate w biotynę i żelazo. Dzięki takiej zawartości witamin i mikroelementów powodują polepszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Są przydatne z leczeniu trądziku oraz wypadania włosów. Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego chromu płatki drożdżowe warto stosować podczas odchudzania. Chrom ogranicza bowiem napady tzw. wilczego apetytu oraz kontroluje poziom cukru we krwi. Świetnym sposobem na wykorzystanie płatków drożdżowych w kuchni jest dodanie ich do past i pasztetów warzywnych. Płatki drożdżowe można też wykorzystać jako panierkę.  Ponadto płatki mogą być dodawane do zup, sosów, dipów.

Dietetyczne płatki drożdżowe dostępne w sklepie Helfy we Wrocławiu:

Płatki drożdżowe dostępne w sklepie ze zdrową żywnością Helfy we Wrocławiu.

Zobacz więcej.